Trupa de teatru Aslăneștii “Nota zero la purtare”

Trupa de teatru Aslăneștii “Nota zero la purtare”

de Virgil Stoenescu și Octavian Sava

PREMIERA – 06.03.2020

Educația formală și educația informală joacă un rol extrem de important în dezvoltarea de trăsături caracteriale și aptitudinale.

Dacă educația formală este centrată pe procesul de învățare și pe dobândirea de cunoștințe generale, educația informală este centrată pe dezvoltarea de competențe și abilități atât de necesare în practica vieții cotidiene. Dezvoltarea creativității, a capacității de rezolvare de probleme, a coeziunii de grup și a spiritului de inițiativă și implicare în activități sunt doar câteva abilități pe care adolescenții le pot dobândi ca urmare a procesului de educație informală. Activitățile extrașcolare, precum teatrul, pictura, arta în general contribuie la dezvoltarea personalității lor și la formarea de trăsături caracteriale morale precum: simțul responsabilității, al respectului față de sine și față de ceilalți, generozitatea, altruismul, cinstea, corectitudinea.

Înființată în anul 2013, trupa de teatru “ Aslăneștii poate oferi exemple de bună practică manifestată de-a lungul anilor. Repertoriul dramaturgic abordat, aparține, mai ales, literaturii române și comediei în special, deoarece unul dintre obiectivele acestui demers cultural este acela al promovării valorilor culturii române.

Piese precum: Steaua fără nume”, și „Insula” de Mihail Sebastian, „Marcel et Marcel- Rochii și mantouri” de Alexandru Kirițescu, „Titanic Vals” de Tudor Mușatescu, „Exerciții de conversație” și „Cântăreața cheală”, de Eugen Ionesco, „Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal” de Matei Visniec au făcut deliciul publicului și au stârnit interesul pentru autorii români de teatru, clasici si moderni.

Piesa Nota zero la purtare” de Virgil Stoenescu și Octavian Sava, a reprezentat ultima mare provocare a „Aslăneștilor. Povestea e simplă, școlărească, actuală, veselă, și exuberantă. Profesori și elevi, succese și înfrângeri, iubiri ascunse, prietenii adevărate sau interesate, mici imprtinențe- toate, prezentate cu o candoare și cu o exaltare specifică vârstei adolescentine. Profesorul Vucea- un personaj autoritar, vulcanic și impetuos- care îi electrizează pe „dromaderi”, devine un etalon al disciplinei în școala românească de altădată.

Un spectacol atent elaborat, care a creat o solidaritate de grup, demonstrând că o trupă de teatru rezistă nu doar prin coeziunea formată în timp având ca punct comun pasiunea, ci prin relația de prietenie și încredere reciprocă stabilită între membrii ei. O apropiere specială între oameni inteligenți, comunicativi și receptivi, dornici să fie împreună. Este de fapt, o stare de spirit unică.

Prof. Cristina Mandae

Prof. Gugonatu Adina Maria

 

https://drive.google.com/file/d/1nsvqCw_vY7sGuXyXSppo0KhdqxyduoQy/view?usp=sharing